Dieta żywiołów

W zgodzie z chińską sztuką to, co jemy musi być zbieżne z naturą pięciu żywiołów, które to zarządzają światem. Oznaczeniami żywiołów są np. Ogień, Ziemia i Woda, zaś któremukolwiek z nich współgra określony smak, do jakiego przypisane są konkretne produkty dietetyczne. Krzew: np jogurt, kwaśne owoce, pomidory, białe wino. Ogień: na przykład czerwone wino wrzątek. Ziemia: np groch. Metal: na przykład kalafior. Ciecz: na przykład wędliny zimna woda
Kuchnia wykonywana według teorii 5 smaków ulega cyklicznemu panowaniu pięciu Żywiołów, co powiązane może być z porami roku: Lato-Ogień, Schyłek Lata-Ziemia, Jesień-Metal. Kolejnej części cyklu określony jest nasz zegar biologiczny oraz poszczególne narządy wewnętrzne. Przykładowo: żołądek umieszczony jest w żywiole Ziemi. Przygotowując potrawy połączone z owym żywiołem będziemy umacniać żołądek, ochraniając go przed różnymi chorobami. Dlatego iż żywioł Ziemia związany może być ze końcem lata, więc dopiero w tym czasie powinniśmy szczególnie zadbać o nasz żołądek. Plusy: - usprawnia przemianę materii - nie musimy liczyć kalorii oraz kontrolować indeksu glikemicznego Minusy: - warunki diety są stosunkowo skomplikowane (trzeba znać, jakie artykuły należą do konkretnego żywiołu również z jakim żywiołem dane określone narządy wewnętrzne) - czasowa eliminacja składników pokarmowych (np. zimą nie jest korzystne jedzenie warzyw, pojawiają się one tylko latem).
Przedstawił:: aumentare il seno rimedi della nonna